Publicat el

Vinyet major

Un dia de finals d’agost de 2022 vam anar a les platgetes de roca que fa el riu Llobregat més amunt de Cal Rosal a banyar-nos. Duia la càmera de format mig que m’havia comprat feia uns mesos, per a provar-la, i la Vinyet va ser una de les persones que es va oferir voluntària per a fer-me de model. Li vaig fer aquesta foto.

Algunes setmanes després, vaig revelar el rodet i en algun moment també vaig escanejar la imatge, però no va ser fins un any després, l’estiu passat, que vaig començar a experimentar amb aquest retrat per a fer-lo en cianotípia. Va ser una batalla àrdua perquè encara no tenia la tècnica per la mà i em va costar molt aconseguir un resultat en què les ombres fossin suaus i tinguessin detall, i les llums no estiguessin cremades. El resultat més satisfactori que vaig obtenir en aquell moment és la imatge Vinyet menor.

Algunes setmanes més tard vaig començar a experimentar amb viratges de cianotípia utilitzant tints vegetals. Tenia moltes cianotípies repetides d’aquesta imatge, que no considerava aprofitables artísticament, però que em van resultar molt útils per a fer diverses proves de viratge. Curiosament, com que el viratge canvia sorprenentment les relacions de contrast de les cianotípies inicials, va resultar ser una d’aquestes imatges descartades aquella amb què vaig aconseguir l’equilibri de tonalitats que buscava.

En aquest cas el viratge està fet amb pinyol d’alvocat en pols. La còpia definitiva la vaig muntar sobre un paper Arches de gra satinat, de 300 g/m2, daurat amb or de 22 quirats.

Obra Vinyet major emmarcada vista des del cantó esquerre.
Obra Vinyet major emmarcada i vista frontalment

Mira més avall les condicions d’adquisició de l’obra com a NFT. Si ho has entès i hi estàs d’acord, pots adquirir aquesta obra fent clic a aquest enllaç.

Dades de l’obra:

  • Cianotípia sobre paper Oizu de 20 g/m2, muntada sobre paper Arches de gra satinat de 300 g/m2 daurat amb or de 22 quirats.
  • Dimensions de la imatge: 188×189 mm. Dimensions amb el marc: 394×390 mm.
  • Marc d’alta qualitat de fusta d’auró i vidre museu antireflectant.

Condicions de l’NFT

Aquesta peça es ven en forma d’NFT (non fungible token), que és un títol de propietat digital basat en la tecnologia de cadena de blocs. L’NFT serveix per a acreditar de manera complementària la titularitat de l’objecte físic. L’acord entre el venedor i el comprador de l’obra es concreta amb la transacció de l’NFT.

Dins de la documentació digital de l’NFT hi ha una fotografia del certificat d’autenticitat d’aquesta obra, imprès en cianotípia i emplenat manualment per l’autor. Aquest certificat físic s’entrega al comprador juntament amb l’obra quan s’ha validat la transacció de l’NFT. Per tant, la possessió conjunta de l’NFT (en format digital) i del certificat d’autenticitat (en format físic i tangible) és el que acredita qui és el propietari de l’obra. En el moment d’entregar-se al comprador, el certificat pot incloure altres dades, que eren absents a la fotografia perquè no es coneixien en el moment d’incloure-la a l’NFT. Però la resta de característiques visuals del certificat han de permetre una identificació segura entre el certificat físic i el fotografiat.